Azijn! Huishoudelijke toepassingen.

Back to Basics! Vandaag wil ik mijn top 21 (of zoiets) van favoriete huishoudelijke toepassingen van AZIJN met jullie delen! Milieuvriendelijk, goedkoop en effectief.  Niks nieuws zul je misschien denken, maar lees vooral verder: er staat vast iets bij wat je nog niet wist ;). Alleen die geur hè, maar ja, voor wat hoort wat!

Azijn schoonmaak

Waarom azijn?

Mijn huidje is een zeurpiet. Ze reageert op alles waarmee het in aanraking komt. Ik merk het direct als ik weer aan een schilderproject bezig ben geweest, of een dagje in de zon heb gezeten en dus zonnebrandcrème op heb gesmeerd, maar ook na een schoonmaakdagje of een handwasje (je weet wel, vlekken voorbehandelen). Dan zit ik direct onder de vlekken, puistjes en bultjes op mijn gezicht of de huid op mijn handen gaat ‘scheuren’, heel vervelend. Mede dankzij een nieuw eetpatroon en mijn zelfgemaakte cosmetica (hierover later meer, dus stay tuned!) ben ik nu op wonderbaarlijke wijze van mijn eczeem en jeuk af. Om die kwaaltjes niet de kans te geven terug te komen, ben ik nu erg voorzichtig met onnodige toevoegingen in de producten die ik gebruik.

Ik ben ondertussen overtuigd dat het een illusie is dat aggressieve, dure middelen beter reinigen of hygiënischer zijn. Bovendien moeten er vervolgens allerlei producten toegevoegd worden die je huid moeten ‘sparen’ (je weet wel, zacht voor je huid, etc.). Nee, ik ben geen gezondheidsfreak of een stalker die je gaat vertellen dat het éne beter is dan het ander. Maar iedereen die er last van heeft weet dat niets is zo vervelend als constante jeuk en huidirritaties!!! Ik ben dus óm. Eerder heb ik al een aantal toepassingen van baksoda gedeeld, die je hier kunt vinden. Met een combinatie van baksoda, azijn, waterstofperoxide, citroen en zout kom je een heel eind in huis! Later meer over deze andere producten.

En dan nu: 21 toepassingen voor azijn!

Afhankelijk van de toepassing kun je zowel de zogenaamde ‘natuurazijn’ als schoonmaakazijn gebruiken, net wat je in huis hebt. Schoonmaakazijn is alleen iets sterker, dus daar heb je minder van nodig.

WasverzachterGiet in plaats van wasverzachter eens een kopje azijn in het wasverzachterbakje van de wasmachine. Het verwijdert zeepresten uit je kleding (dus minder huidirritaties als je huid op wasmiddel reageert) én uit de wasmachine zelf. Bovendien werkt het als ontkalker, dus de opbouw van kalkvorming in de wasmachine en leidingen vermindert.

waterkoker ontkalkenEens in de maand ontkalk ik mijn koffiezetapparaat en waterkoker met azijn. Hoewel azijn ook reageert met kalkaanslag bij lage temperaturen, gaat het sneller als je het verwarmt. Laat hiervoor het koffiezetapparaat (zonder koffie dus) doorlopen met een mengsel van azijn en water (1:1). Laat hem vervolgens nog eens doorlopen met alléén water om alle restjes azijn weg te spoelen.

De waterkoker kun je ontkalken door hem te vullen met azijn en water (1:1) en te laten koken. Laat een paar minuten staan, giet hem leeg, spoel hem om en zet hem vervolgens aan met alléén water om de restjes azijn weg te spoelen. Azijnthee is geen aanrader…

badkamerAzijn werkt prima om kalkaanslag uit de douchecabine of bad te verwijderen. Laat hiervoor de azijn een tijdje inwerken (half uurtje, is meteen alle schimmelgroei geremd) en gebruik een schuursponsje of borstel om te schrobben. Eerlijk is eerlijk, het kost wel iets meer moeite dan met een aggressiever ‘antikalkmiddel’, je weet wel… Ach, dan kom je nog een beetje aan extra lichaamsbeweging.

Krijg je de kalkaanslag niet in één keer weg, dan kun je dezelfde handeling een paar keer herhalen. Maar wat nóg beter werkt: heb je baksoda in huis? Maak dan een papje van baksoda en wrijf alle oppervlakten goed in. Laat het 10 minuten inwerken. Schrob dan alles goed in en giet/wrijf/schrob vervolgens azijn over dezelfde oppervlakten. Deze combinatie is echt een ‘miracle worker’ voor het weg krijgen van beginnende schimmels!!!

Tot slot kun je gemakkelijk je douchekop ontkalken door een emmer te vullen met warm water en een flinke scheut azijn en de douchekop hier gedurende een paar uur (of korter, maar just to be sure) in te hangen. Als dit niet lukt omdat de slang niet lang genoeg is kun je een boterhamzakje met azijn vullen en die met een groot elastiek/touw om de douchekop te binden. Laat dit gedurende langere tijd intrekken, zeker als de azijn koud is…

vaatwasserKen je dat: een stinkende wasmachine of vaatwasser? Laat de apparaten eens leeg draaien met ongeveer één á twee kopjes schoonmaakazijn! Weg vieze luchtjes! Voor de wasmachine kun je dit gewoon in het wasmiddelbakje gieten of in de trommel, voor de vaatwasser kun je het in een kom gieten en die in de vaatwasser zetten.

ramen en spiegelsMaak voor het schoonmaken van ramen en spiegels een sopje van:

Warm water + drup afwasmiddel + scheutje azijn (op een volle emmer ongeveer een kopje). Je kunt hiervoor ook de azijn vervangen door spiritus, maar dat vind ik zelf dan weer erg stinken. Maar, meestal gebruik ik gewoon wat ik in huis heb… Lap de ramen zoals je gewend bent, maar over het algemeen: een streeploos resultaat als je nawrijft met een droge theedoek of een krant.

rookluchtAzijn stinkt, ik weet het. Maar, het neutraliseert andere muffe luchtjes dan weer wél heel goed. En het goede nieuws is, dat azijnlucht vrij snel wegtrekt als je een paar ramen openzet.

Om rooklucht en muffe luchtjes te verwijderen in een kamer, kun je een kommetje azijn in een afgesloten ruimte zetten. Na een paar uurtjes goed luchten om de azijnlucht weg te krijgen! Wist je dat azijn ook muffe luchtjes verwijdert uit textiel en vloerbedekking?

gootsteenontstopperDeze toepassing is al eerder genoemd bij mijn post over baksoda. Strooi soda in de gootsteen en laat dit een kwartiertje intrekken. Giet vervolgens een kopje azijn in de gootsteen en wacht tot de boel uitgebruist is. Spoel goed door met heet water!

vloer dweilenOmdat wij in bijna heel het huis plavuizen als vloer hebben (behalve in de slaapkamer) is de vloer goed schoon te houden. Gelukkig, want mijn katten maken er echt een bende van. Het is drie jaar een uitdaging geweest om de vloer streeploos achter te laten na het dweilen. Tot nu! Voorheen heb ik allerlei middeltjes gebruikt, maar een sopje van water, azijn en een beetje groene zeep of afwasmiddel werkt fantastisch!

Vul een emmer met warm water, voeg een beetje afwasmiddel en een kopje azijn toe. Dweilen maar! Een extra plus: het ruikt even naar azijn in huis na een dweilbeurt, maar vervolgens zijn alle muffe luchtjes verdwenen. En ik heb een streeploze vloer!

voegenSchimmels houden niet van zout en ik heb al eerder beginnende schimmels in de badkamer weg gekregen met baksoda. Maar ze houden ook niet van zuur. Als je een slecht geventileerde badkamer hebt kun je nogal snel last krijgen van schimmelvorming. Om dit tegen te gaan kun je het volgende doen:

Vul een lege plantenspuit met een deel water en een deel azijn (of pure azijn als je de geur kan verdragen) en bewaar deze in de badkamer. Spray vervolgens eens per week of misschien wel na elke douche de wanden in met dit mengsel. Laat het gewoon zitten totdat je weer een douche neemt. Spoel dan wel eerst even de wanden af voordat je in de douche stapt, anders sta je in het vuil te poedelen. Als je dit een tijdje volhoudt zul je zien dat je veel minder last hebt van schimmelvorming.

Zelfs met hardnekkige schimmel in de voegen werkt schoonmaken met baksoda en azijn. Let wel: het kost meer schrob- en boenwerk en een portie geduld maar je krijgt het weg!

zweetluchtKen je dat, een hardnekkige lucht van zweet in oudere shirtjes die je er zelf in de wasmachine niet meer uit krijgt? Ik noem het zelf ‘angst-zweet’. Hardnekkig en smerig. Ja, ik weet het, ik ben schaamteloos dat ik dit hier allemaal opschrijf. Maar hé, als ik er anderen mee kan helpen!

Nu eindelijk een werkende tip om deze lucht te verwijderen!

Vul een emmer met lauw of koud water en één á twee kopjes azijn. Laat hierin de aangetaste kleding overnacht inweken en was ze vervolgens zoals je altijd doet. Eindelijk weg, die hardnekkige lucht!

haarspoelingIk gebruik sinds een tijd een haarspoeling van vijf delen water en één deel azijn. Dit spoelt zeepresten weg (hoera, weg jeuk!) en het maakt je haar zacht en glanzend.

eczeem en jeukDeze tip kreeg ik van een vriend, toen ik weer eens de hele dag zat te krabben aan mijn armen door de eczeem. Let op: gebruik dit niet bij open eczeem of open wonden!

Hij zei me de aangetaste huid te deppen met azijn, dit in te laten trekken, te douchen en vervolgens mijn huid in te smeren met olijfolie. Ik heb dit een week lang elke dag gedaan (en door de olijfolie ook een week lang in mijn pyjama en oude kleren moeten rondlopen) maar het heeft gewerkt! Daar moet ik wel bij zeggen dat ik daarnaast in diezelfde periode geen zeep heb gebruikt bij het douchen, alleen maar losse en katoenen kleding heb gedragen, minimaal drie grote koppen brandnetel thee per dag heb gedronken (buiten alle andere drankjes om) en azijn hebt gebruikt om mijn kleding te wassen. Dus misschien is het een combinatie van alle factoren geweest. Probeer het zelf

insectenMisschien was bovenstaand resultaat gevolg van de combinatie van factoren, maar azijn werkt ook om de jeuk van muggenbulten te verminderen dus er zal een kern van waarheid in zitten. Doe wat azijn op een watje en deppen maar, op die insectenbeet! Dit werkt ook bij pijn en jeuk van andere insectenbeten of kwallenbeten. Dus, als je geen andere dingen in huis hebt, probeer eens azijn.

De volgende twee tips heb ik gevonden op groundbeefbudget (maar nog niet zelf getest): vul een plantenspuit met water, azijn en een drup afwasmiddel en gebruik het mengsel om mieren en ander kruipend ongedierte af te weren.

En tot slot: zet een kommetje azijn op het aanrecht of naast de fruitschaal als je veel last hebt van fruitvliegen.

groene aanslagWij hebben een soort binnen(buiten-)plaatsje waar op de meeste plaatsen weinig zon komt. Hierdoor hebben we veel last van groene aanslag op de tegels. Nu heb ik ooit een fles speciale ‘groene-aanslag-verwijderaar’ gekocht om dit eens flink te lijf te gaan. Maar wat staat er nu op die fles: “laat dit product niet in het oppervlaktewater terecht komen”. Handig, vind je niet, voor een product dat je buiten gebruikt? Juist, de fles staat nog steeds onaangebroken in een hoekje.

Het net zo effectieve alternatief: azijn. Zoek een droge dag uit voor dit klusje, want als het regent heb je er niet zo veel aan. Giet azijn over de tegels, puur of vermengd met water (1:1), en laat dit goed intrekken. Borstel het met een schrobborstel of een bezem goed in als het nog nat is. En eigenlijk hoef je dan niet zo veel meer te doen. Het spoelt vanzelf weg wanneer het gaat regenen. Herhaal dit ééns in de maand en je zult geen of veel minder last meer hebben van groene aanslag! Ook onkruid lijkt er niet zo van te houden, dus twee vliegen in één klap!

Mijn resultaat:

Before and after tiles

roestvrij staalReinig je gasfornuis en andere roestvrijstalen oppervlakten eens met een mengsel van warm water en azijn. Schoon en vooral glanzend!

kattenbakHoewel ik voor de kattenbak klontvormend grid gebruik, moet hij toch echt eens in de zoveel tijd grondig schoongemaakt worden. Niemand houdt van een stinkend toilet en zeker katten, met hun goede neus, ruiken luchtjes die wij niet ruiken. Hiervoor maak je eerst de bak schoon met gewone (groene) zeep of wat je dan ook gebruikt, en vul je hem vervolgens met een (sterk) mengsel van warm water en azijn. Laat het een half uurtje staan (wij hebben twee kattenbakken, maar ik denk dat je katten een half uurtje wachten wel vol kunnen houden 😉 ) en spoel hem goed na met water. Even nadrogen, een laagje baksoda onderin en vullen met vers grid. Hmmmm, Punky springt er meteen in, zo fris is zijn toilet weer!

vloerbedekkingHelaas is mijn stoomreiniger vrij recent gesneuveld. Hij was dan ook niet van erg goede kwaliteit. Het was meer een uitprobeersel, maar ik ga zeker een nieuwe aanschaffen want ik mis hem! Vul je stoomreiniger met een mengsel van water en een scheutje azijn om je vloerbedekking te reinigen, vlekken te verwijderen (vooral in combinatie met baksoda) en muffe luchtjes weg te krijgen!! Handig, als je huisdieren of kinderen hebt, of voor rokers.

kwasten reinigenDeze tip heb ik ontdekt via ‘livelovediy’. Thank you!! Omdat ik veel aan het klussen en schilderen ben heb ik altijd een voorraad nieuwe kwasten en rollers liggen. Maar, meestal hergebruik ik alles net zolang totdat het écht niet meer gaat. Aangezien ik bijna altijd met verf op waterbasis werk, kan ik mijn kwasten natuurlijk gewoon uitspoelen. Maar ook dit is niet heel erg goed voor het milieu (en mijn handen!), dus tussen meerdere verflagen in kun je je verfbakje en kwast of roller luchtdicht verpakken in plastic om te voorkomen dat verf gaat indrogen. Maar wat doe je nu als je klaar bent met schilderen?

Vul een oud potje of kopje met azijn en zet de verfkwast hier gedurende een uur in. Schrob dan de oude verf van het metaal en wrijf voorzichtig de kwastharen schoon. Ik was niet tevreden, dus heb de kwast nog tien minuten in een warme oplossing met baksoda in water gezet en vervolgens azijn toegevoegd. Na vijf minuten (bruisen) was dit het resultaat:

Zet oude schilderskwasten in de week in azijn om verfresten te verwijderen

Zet oude schilderskwasten in de week in azijn om verfresten te verwijderen. Niet alles is weg maar bekijk het resultaat aan de basis van de haren eens!

fruit wassenWas groenten en fruit in een bak water met een scheut azijn (of met een lepel baksoda) om vuil en bestrijdingsmiddelen weg te wassen voordat je ze eet. Ooh, shiny!

magnetron en oven schoonBreng een kommetje azijn aan de kook in de magnetron (let op dat het niet over de rand heen borrelt!). Laat dit tien minuten staan met de deur dicht.

Maak een sopje van warm water en baksoda en gebruik dit om aangekoekt vet weg te boenen. Nasoppen met azijn. Schoon, glanzend en het ruikt fris! Mijn schone magnetron:

Na het opkoken van azijn boen je het vuil veel gemakkelijker weg uit de magnetron!

Na het opkoken van azijn boen je het vuil veel gemakkelijker weg uit de magnetron!

Voor de oven, zoals je kunt zien op de ‘before’ foto hieronder, is wat grover geschut nodig. En eerlijk is eerlijk, tot nu toe heeft niets voor honderd procent gewerkt voor mijn oven! De resten zijn te veel ingebrand… De enige remedie: schrobben, schrobben, schrobben… En dan nog steeds geen oven als nieuw. En bijhouden natuurlijk (en daar ben ik dan weer niet zo goed in…)

Toch vind ik het een aanzienlijke verbetering!

Wat ik heb gedaan:

 • Maak een papje van baksoda en groene zeep, en eventueel een klein beetje water. Boen de gehele oven goed in met dit mengsel en laat het twee uur intrekken.
 • Verzamel ál je opgekropte woede en agressie! En dan schrobben!
 • Wacht een uur…
 • Weer opgeladen? Mooi: schrob weer!
 • Herhaal dit tot je geen zin meer hebt óf je weer helemaal ‘zen’ voelt 🙂
 • Verwijder met een vochtige doek het overtollige zeepmengsel.
 • Maak een sopje van warm water met azijn (1:1) en poets de oven uit om de laatste resten zeep te verwijderen en de oven te laten glanzen.
 • Geen nieuwe oven, maar een aanzienlijke verbetering vind ik zelf.
 • De roosters (ook die aan de zijkanten van de oven, als je ze los kunt krijgen) kun je even weken in een sopje van warm water, twee eetlepels baksoda en een scheut groene zeep. Deze krijg je dan gemakkelijk schoongeboend met een schuursponsje of doek. Goed naspoelen met water en azijn voor een glanzend resultaat!

Ik doe niet aan ‘foto’s photoshoppen voor een mooier resultaat’, ik laat mijn werkelijkheid zien:

Hoe maak je je oven schoon met baksoda, groene zeep en azijn...

Hoe maak je je oven schoon met baksoda, groene zeep en azijn…

Ik heb het schoonmaken van mijn oven niet zo netjes bijgehouden… Ik denk dat het wel erg goed werkt als de vetresten niet zo ingebrand zijn als bij mij het geval was. Om te voorkomen dat er resten op de ovenbodem belanden en daarnaast mijn bakplaat te sparen leg ik meestal een stuk aluminiumfolie op de bakplaat en plaats ik die onder het rooster. Het folie vangt vuiligheid op en is gemakkelijk te vervangen.

kleuren fixerenLast but not least: fixeer de kleuren van nieuwe kleding met azijn, zodat ze niet zo erg uitlopen of afgeven bij de eerste wasbeurt. Vul hiervoor een emmer met lauwwarm water (let op het wasetiket! Je wil niet meteen je kleding laten krimpen tot kinderformaat!) en een kopje azijn. Laat de kleding 2 uurtjes inweken en was vervolgens op de manier zoals je gewend bent.

Aan de slag! Succes 🙂

Veerle ondertekening

Advertenties

11 gedachtes over “Azijn! Huishoudelijke toepassingen.

 1. Sinds een half jaartje ongeveer gebruik ik (toevallig) ook steeds vaker schoonmaakazijn voor bv. de ramen lappen en ontkalken. Maar voor bv. de magnetron/oven/vaatwasser is het ook wel erg handig zo te lezen ( :
  Waar ik het ook voor gebruik is onkruid tussen de voegen buiten op de stoep.
  Mengsel van zout, azijn en water in een gieter werkt uitstekend!
  De eerste keer moet je wel zelf nog het onkruid verwijderen na de behandeling maar om het daarna bij te houden werkt als een tierelier!
  Gewoon alleen puur azijn werkt ook.

  • Bedankt voor de extra tip Sandy! Ik heb inderdaad gelezen dat het ook tegen ander onkruid werkt, en zelfs dat kamerplanten er extra van gaan glazen als je ze af en toe met verdunde azijn behandelt. Maar dat durfde ik mijn plantjes niet aan te doen, ze hebben het al zo zwaar in mijn huis. Geen groene vingers he 😉

 2. Hallo Veerle
  Dat heb je weer mooi op een rij gezet. En leuk dat weer blijkt dat de oude vertrouwde middeltjes toch hun waarde blijven behouden en door iedereen te gebruiken als mogelijkheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s